Wat is een gebint?
Bent u bezig met een verbouwing of bent u van plan om binnenkort een nieuw huis te laten bouwen? Dan heeft u waarschijnlijk al eens van gebinten gehoord. Gebinten zijn er in vele soorten en maten, ankerbalkgebinten, dekbalkgebinten, tussenbalkgebinten en kopbalkgebinten behoren allemaal tot de mogelijkheden. Maar wat is een gebint nu precies? En waarom is een gebint onmisbaar in de bouw? Heel simpel gezegd is een gebint een draagconstructie van hout in de vorm van een portaal. Een draagconstructie ondersteunt het gebouw en draagt letterlijk haar gewicht. Een gebint bestaat uit minimaal twee staanders of stijlen en één of twee horizontale gebintbalken die de staanders of stijlen verbinden. Deze gebintbalken zijn ook met elkaar verbonden door gebintplaten. Deze gebintplaten lopen haaks op de gebintbalken. Daarnaast worden alle hoeken van de constructie ondersteund door schoren of korbelen. De staanders of stijlen worden vaak ondersteund door gemetselde poeren en bovenop de gebinten staan meestal de spanten en gordingen die het dak dragen.
Typen gebinten
Dit alles kan natuurlijk veel verschillende vormen aannemen en in feite heeft bijna ieder gebouw een unieke constructie. Gebinten zijn over het algemeen in twee hoofdtypes onder te verdelen, namelijk langsgebint en dwarsgebint. Bij een langsgebint liggen de gebintbalken in de lengterichting van het gebouw, terwijl ze bij een dwarsgebint haaks liggen. In de meeste Nederlandse constructies is gebruik gemaakt van dwarsgebinten. Er zijn echter verschillende typen dwarsgebinten. De belangrijkste zijn ankerbalkgebinten, dekbalkgebinten, tussenbalkgebinten en kopbalkgebinten. Bij ankerbalkgebinten verbindt de horizontale ankerbalk twee verticale staanders. De gebintbalk steekt door deze staander met een pen en is daarachter met een of twee houten pennen of wiggen verankerd. De tussenbalkgebinten lijken erg sterk op de ankerbalkgebinten maar missen de wiggen aan de achterkant. In plaats daarvan is de gebintbalk met een pen en gat verbinding aan de staanders vastgemaakt en wordt deze geborgd met twee houten pennen. Daartegenover staat een dekbalkgebint, waarbij de gebintbalk ook is verbonden met een pen en gat verbinding, maar waarbij deze balk op de staanders ligt in plaats van ertussen. Ook is dat het geval bij een kopbalkgebint. In dit geval zit er een soort sleuf in de staander waarin de balk rust. De kop van de balk steekt echter uit voorbij de staanders en houdt ze zo op hun plaats. Een smaller deel van de staander steekt in de balk bij wijze van pin.
Een gebint voor u
Dit zijn van oudsher de vier meest gebruikelijk typen gebinten in Nederland. Het ligt aan de streek welk soort gebint u het meeste zult zien. De tussenbalkgebinten vindt men vooral in Noord-Holland en Zuid-Holland terwijl de kopbalkgebinten vrijwel uitsluitend in het oosten van ons land voorkomen. Het moge duidelijk zijn dat gebinten al eeuwenlang een belangrijk onderdeel vormen van een stevige bouwconstructie en dat is vandaag de dag niet anders. Bovendien kan een mooi en goed afgewerkt gebint voor een authentieke sfeer zorgen in uw woning. Wilt u meer weten over gebinten of wilt u advies op maat? Neem gerust een kijkje op de website van Waaijenberg Eikenhout. Deze website staat boordenvol informatie en via de contactgegevens kunt u terecht voor alle overige vragen.